Aria Protejata „Coloanele de Bazalt de la Racos”

Formatiunea Coloanelor bazaltice este rezultatul unei curgeri de lava, dintre ultimele manifestari vulcanice din Carpatii Orientali… si un loc unde timpul pare sa se fi oprit.  Dupa ce strabati satele care preced localitatea Racos (Bogata, Dopca, Mateias), esti deja pregatit pentru o intoarcere in timp: arhitectura locurilor, simplitatea vietii acelor comunitati, peisajul din ce in ce mai mult dominat de verde si mai putin de asezari umane. La aceasta contribuie si drumul nu tocmai perfect dintre Mateias si Racos – din fericire, noi am ajuns acolo cu masina, pe o vreme foarte frumoasa.

Nici sa gasesti exact punctul unde sunt situate Coloanele bazaltice nu e tocmai simplu, am intrebat de cateva ori in Racos, am fost indrumati pe trei drumuri diferite (unul am avut noroc sa se termine suficient de repede, cat sa nu ne avantam si sa nu ramanem cu masina cocotata pe o ulita desfundata). Aparitia imaginii coloanelor echivaleaza cu o masina a timpului, care se porneste fara avertisment si te lasa anacronic, in jeansi si adidasi, intr-un peisaj desprins din „Jurassic”.

      

Complexul din aria protejata nu atrage numai prin grupul de coloane, care, intr-adevar, sunt impresionante, iar la apus se coloreaza intr-o nuanta roz-portocalie, in functie de reflexia luminii soarelui.  La fel de frumoase vi se vor parea celelalte formatiuni alaturate care includ alte coloane, mai mici, rocile vulcanice divers colorate, asezate ca niste solzi, la extremitatile coloanelor poligonale, rocile care au imprimat directia de scurgere a lavei, aproape paralela cu suprafata, toate rezultate in urma racirii diferentiate a magmei.

Intreaga zona inspira o eleganta sobra, chiar solemna, asemanatoare cu un loc de reculegere; este atat de liniste si pustiu, incat omul, ca „element civilizator”, parca nu isi are rostul. Iar unicitatea fragila a locului aproape te face sa spui ca e mai bine sa ramana asa.

Alte detalii:

Rezervatie geologica de 5,2 ha, coordonate: Alt. 528, 46 ̊1’47’’N Lat., 25 ̊25’31’’ Long.; Racosu de Jos, judetul Brasov.

Pentru contact: Asociatia pentru Integrare Sociala si Protectia Mediului Feed-Back, Brasov, www.apispm.ro ; e-mail: contact@apispm.ro

About Slow Traveller

Locurile pastreaza o savoare ascunsa, daca nu le pedepsesti prin graba.
This entry was posted in Natura, Unice and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Aria Protejata „Coloanele de Bazalt de la Racos”

  1. Pingback: 10 cele mai frumoase locuri din județul Brașov - BunaDimineata.ro, in fiecare zi

Leave a comment